Який корм потрібен вашому собаці?


З тих пір як в 1860 році Джеймс Спратт винайшов "собачий бісквіт", сухий корм для собак став невід'ємною частиною їхнього раціону. За 160 років своєї історії корми еволюціонували і розділилися на бренди. Кожна фірма, намагаючись виграти в конкурентній боротьбі, пропонує свій асортимент смаків, складів і переваг. Практично всі сухі корми для собак діляться на кілька типів:

1.  Корми для цуценят;

2.  Корми для дорослих здорових собак;

3.  Корми для дорослих собак з проблемами травлення або алергіків;

4.  Корми для активних собак, вагітних і годуючих мам;

5.  Корми для собак із зайвою вагою;

6.  Корми для собак маленьких порід;

7.  Корми для собак великих порід;

8.  Корми для стареньких собак.

На жаль, деякі господарі часто довіряють рекламі і спокушаються барвистими упаковками, не звертаючи уваги на склад продукту. А це повинно бути найважливішим фактором при виборі корму для собак, адже від харчування залежить здоров'я, зовнішній вигляд і довголіття вихованця. У кормі повинно бути м'ясо, овочі, фрукти, вітаміни і мікроелементи, які необхідні тваринам для здорового життя. У всьому повинна бути золота середина - собака не повинна переїдати і недоїдати. Пропонуємо визначити, до якої групи належить ваш вихованець. Це допоможе вам розібратися, що конкретно має бути в раціоні вашого улюбленця і допоможе вибрати ідеальний корм для собаки.

Далі ми поговоримо про особливості кормів відповідно до вищезгаданих груп вихованців.


Корм для цуценят


Цуценята - це молодий організм, який вимагає особливої турботи і, відповідно, спеціального збалансованого раціону. У кормах для зростаючого покоління має бути достатня кількість протеїнів і жирів з якісних м'ясних інгредієнтів. Корм для цуценя повинен містити овочі та фрукти, вітаміни і мінерали, необхідні цуценяті для правильного формування опорно-рухового апарату, набору м'язової маси і для здорового розумового розвитку собаки.

Рекомендовані корми:

1.  Сухий корм Acana Puppy Small Breed;

2.  Сухий корм Acana Puppy Junior;

3.  Сухий корм Acana Puppy Large Breed;

4.  Сухий корм Orijen Puppy;

5.  Сухий корм Orijen Puppy Large;

6.  Сухий корм Carnilove Salmon Turkey for puppies;

7.  Сухий корм Brit care Puppy;

8.  Сухий корм Brit care Mini Puppy;

9.  Сухий корм Trainer Puppy Junior.


Корм для дорослих здорових собак


Що значить «здорова собака»? Це життєрадісний, веселий вихованець з м'якою блискучою шерстю, що не страждає зайвою вагою, алергіями, проблемами шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та ін. Це собаки з хорошим імунітетом, з відмінним апетитом, з вічним бажанням активної ігрової діяльності. У собак короткий травний тракт з підвищеною кислотністю, а організм собак адаптований виключно до м'ясного раціону. Тому корми повинні містити мінімум 50% м'яса, а також білки і жири тваринного походження. Крім того, в кормі повинні бути присутніми овочі та фрукти, яйця, зелень і інші інгредієнти, збагачені вітамінами і мінералами.

Рекомендовані корми:

1.  Сухі корма Acana;

2.  Сухі корма Orijen;

3.  Сухі корма Carnilove;

4.  Сухі корма Natural Trainer.


Корм для дорослих собак з проблемами травлення або алергіків


На жаль, багато домашніх улюбленців схильні до алергічних реакцій, вони мають проблеми з травленням, страждають від надмірної ваги та ін. Простими словами, не всі собаки однаково здорові. Для тварин з проблемами створені спеціальні корми, які не містять алергенів, легкозасвоювані і збалансовані.

Рекомендовані корми:

1.  Cухі корма Brit Care;

2.  Cухий корм Brit Care Mini Sensitive;

3.  Cухі корма Fitness Trainer.


Корм для активних собак, вагітних і годуючих мам


Слід звернути увагу, що собака, яка живе в квартирі і гуляє 3-5 годин в день, не є активною. Цей термін можна використовувати тільки для справжніх спортсменів, мисливців і службових собак. Згідно зі статистикою, 95% домашніх собак в Україні ведуть пасивний спосіб життя. І лише 5% активних щасливчиків потребують підвищеної кількості м'ясних жирів і протеїнів. У цю ж групу входять вагітні та матусі, тому що в даний період своєї життєдіяльності їм потрібне особливе збалансоване харчування. Для таких тварин слід вибирати спеціальний сухий корм з необхідною кількістю жирів і протеїнів.

Рекомендовані корми:

1.  Cухі корма Acana Sport Agility;
2.  Сухий корм Brit care Endurance.


Корм для собак із зайвою вагою



На сьогоднішній день досить гостро стоїть проблема ожиріння серед тварин. Породи, які схильні до переїдання; добрі господарі, які не можуть відмовити тим, хто просить очам своїх улюбленців; малорухливий диванний спосіб життя - все це причини, які привели до проблеми зайвої ваги і всім випливаючим з цього негативним наслідкам. Саме тому фахівці розробили особливі сухі корми для собак з помірним вмістом жирів і низькою кількістю вуглеводів. При цьому дана група кормів містить всі необхідні протеїни і елементи, які потрібні собаці для здорового розвитку.

Рекомендовані корми:

1.  Сухий корм Acana Light Fit;
2.  Сухий корм Brit Care Mini Light Sterilised;
3.  Сухий корм Brit Care Weight Loss;
4.  Сухий Orijen Fit Trim;
5.  Сухий корм Trainer зі свіжим білим м'ясом.


Корм для маленьких і великих порід


Всім собакам, незалежно від розміру, потрібен хороший збалансований корм. Єдина відмінність - собаки великих порід часто страждають захворюваннями суглобів. Тому корми для великих собак повинні бути високопротеїнові і Низьковуглеводні. Такий склад підтримає оптимальну м'язову масу з урахуванням контролю ваги. Крім того, звертайте увагу на розмір гранул. Для мініка гранули роблять зовсім маленькі, а для середніх і великих порід гранули більші.

Рекомендовані корми:

1.  Сухі корми Brit Care Mini;
2.  Сухий корм Acana Adult Small Breed;
3.  Сухий корм Acana Adult Large Breed;
4.  Сухий корм Carnilove for Large Breed Adult;
5.  Сухий корм Brit Adult Large Breed.


Корм для стареньких собак



Старіючі тварини потребують особливого догляду в силу того, що їх організм зношується і вимагає додаткової підтримки, яку можна забезпечити спеціальними кормами. Дієта стареньких тварин складається з достатньої кількості м'ясних протеїнів і помірного змісту вуглеводів. Собаки в похилому віці стають менш активними, що часто призводить до зайвої ваги. Саме тому корми для Сеньйорів низьковуглеводні, що допомагає уникнути ожиріння і діабету.

Рекомендовані корми:

1.  Сухий корм Acana Senior Dog;
2.  Сухий корм Orijen Senior;
3.  Сухий корм Brit Care Senior.

Роздумуючи над питанням, який купити корм для собак, вивчіть склад і визначте, що потрібно вашому вихованцеві на даному етапі його життєдіяльності. При правильному підході до харчування у вас буде весела, здорова і щаслива собака.