Миски для собак і котів. Форми, матеріали та нововведення

Здавалося б, що можна очікувати і вимагати від миски для тварин? Важко заперечувати, що одна з перших речей, яка необхідна з появою вихованця в будинку - це миска. Навіть не одна, а дві, так як йому потрібен посуд для їжі та води. На щастя, сучасні виробники подбали про те, щоб ви могли купити набір з двох мисок. Але це на любителя, кому-то навпаки більше імпонує взяти різні миски не з набору. Ну що ж, з основними тезами ми визначилися - миски є невід'ємною частиною в будинках у власників тварин, вони ростуть і збільшуються в обсязі разом з вихованцями, а вибір мисок в зоомагазинах просто величезний.

Давайте подумаємо разом - що для вас є головним при виборі мисок? Найпоширеніша відповідь буде - обсяг, розмір і дизайн. Хоча, можливо, для когось дизайн не грає ролі, але таких меншість. Практично всі господарі дуже скрупульозно і ретельно підбирають речі для своїх улюбленців. Миски для тварин, звичайно ж, знайдуть своє місце на кухні, тому для багатьох господарів важливо підібрати миски, які добре впишуться в інтер'єр. Але і це не завжди. Хтось взагалі не заморочується підбором мисок під інтер'єр. Ось сподобалася людині, наприклад, малинова для їжі і блакитна для води, і не важливо, що інтер'єр в пастельних тонах. А тому говорити, що та чи інша миска вам більше підійде по дизайну - безглуздо, адже на смак і колір товаришів немає. Сьогодні ми поговоримо про форми мисок, новинки і про матеріал, з якого їх виготовляють. Пройдемося по плюсам і мінусам, а ви самі зробите висновок і підберете ідеальний варіант саме для свого улюбленця.


Керамічні миски - вишукані й тендітні

Кераміка завжди буде виглядати витончено і аристократично. Цей матеріал дозволяє грати з формами, покриттями і принтами. Глянсове або матове покриття виглядає однаково добре, кому що більше до душі. Малюнки та візерунки на керамічних мисках, як правило, різноманітні і варіативні за стилями. Це можуть бути коти і собаки, кісточки і рибки, сердечка, лапки, зірочки та ін. Часто керамічні миски прикрашені різними написами - food / water, dog princess, my dear cat і так далі.

Керамічні миски легко чистити, вони не пористі, не затримують бактерії і мікроби. Більшість керамічних мисок можна без проблем мити в посудомийній машині. Але краще зверніть увагу на значки від виробника, щоб отримати дозвіл на миття в посудомоийці. Може трапитися так, що малюнок зіпсується в машинці, і миска втратить свою родзинку. Це, звичайно, сумно, а якщо вже ми заговорили про сумне, давайте обговоримо мінуси кераміки.

Звісно не складно здогадатися, що основним мінусом керамічних мисок є їх крихкість. Тому, якщо ваша собака надмірно активна, часто перевертає свою миску під час їжі або пиття, кераміка - не ваш варіант. По-перше, оскільки і тріщини - це небезпечно для тварини. Мало того, що собака може поранити ніс, язик або лапи, найгірше, якщо разом з їжею вона проковтне відбитий шматок кераміки. Пошкодження внутрішніх органів і хірургічні втручання нікому не потрібні. По-друге, тріщини і відколи ідеальне місце для розмноження бактерій, мікробів і грибків. Їжа та вода, приправлена ​​цими шкідливими організмами, зовсім не кращий варіант для здоров'я вихованців. Ще один невеликий мінус кераміки - вага. Особливо, якщо у вас велика собака, і її миска досить об'ємна, то вага миски буде відчутня. Але з іншого боку, важкість допомагає запобігти перекиданню.


Нержавіюча сталь - легкість, довговічність, міцність

Нержавійка дійсно хороший перевірений матеріал для мисок. Багато хто вважає його ідеальним варіантом для собачого посуду. Тому більшість виробників використовують саме нержавіючу сталь для виготовлення мисок. Так чому ж такі хороші миски з нержавійки?

Переваг у них дійсно багато. І ця пряма протилежність кераміці з точки зору міцності. Ось нержавійку хоч кидайте, хоч перевертайте лапами - хоч би хни! Звичайно ж, безстрашні перед водою і готові митися вручну і в посудомийках. На нержавіючій сталі не буде тріщин, а значить бактеріям в таких мисках ніде буде приткнутися.

Словом, все ідеально, але є невелика ложечка дьогтю. У мисок з нержавійки всього два мінуса, які легко перетворюються в плюси. Такі миски дуже легкі, тому ковзання по підлозі може нагадати вам чемпіонат з хокею. Не дуже приємно, коли ти їси, а посуд від тебе втікає. Так що, просто прийміть до уваги, що сталеві миски потрібно брати з прогумованими ніжками, спеціальними силіконовими накладками на дні або відразу придбайте силіконовий килимок. Всі ці деталі протистоять ковзанню, і ваш вихованець зможе спокійно їсти і пити.

І другий момент - рідко зустрінеш сталеву миску з цікавим дизайном. Як правило, миски з нержавіючої сталі класичних стандартних форм і без принтів. Але! Звичайно ж, є вихід. Виберіть спеціальну підставку для таких мисок. Тут вже - гуляй душа! І дерево, і мармур, і камінь, і пластик, а значить є величезний шанс підібрати підставку під інтер'єр кухні і заховати в ній непоказні, але практичні сталеві миски.


Пластикові миски - відокремлюємо зерна від плевел

Не дарма ми назвали цей розділ так, адже пластик має різницю. Пластикових мисок просто сила-силенна в зоомагазинах, але знайти гарну не так-то просто. Насправді, нам потрібен не звичайний, а харчовий пластик. Тільки цей матеріал буде безпечним для їжі і води. Як відрізнити звичайний від харчового? На мисках повинен бути значок у вигляді келиха з виделкою, саме так позначається харчовий пластик.

Якщо вам вдалося відшукати перевірений якісний харчовий пластик, тоді можна поговорити і про плюси цього матеріалу. Величезний вибір кольорів і форм, відносно невелика ціна і практичність. Пластик прослужить вам досить довго при активному використанні і митті в посудомийках. Такі миски дуже легкі і їх без проблем можна брати з собою в дорогу. Пластикову миску можна покласти в машину і при необхідності погодувати або напоїти вихованця в дорозі.

Але є, звичайно ж, і мінуси навіть у харчового пластику. Якщо миска все ж дала тріщину, то її слід утилізувати, так як в тріщинах розмножуються шкідливі бактерії. Будьте обережні з пластиком, якщо ваш вихованець схильний до алергій. У деяких собак можуть бути алергічні реакції на певні пластмаси.


Силіконові миски - ідеальні для подорожей

Відносно недавня розробка - це миски з харчового силікону. Матеріал досить витривалий і практичний. Також дозволяє варіації кольорів і форм, але найголовнішим плюсом цих мисок є їх гнучкість і мобільність. З харчового силікону в основному роблять складні миски для подорожей. І це правильно. Годувати або поїти собаку із силіконової складаної миски на постійній основі - не найкраща ідея. Собака випадково може наступити на миску, і вона складеться, проливаючи воду на підлогу або розсипаючи корм. До того ж, є питання щодо миття силіконової посуду в машинках. Від гарячої води миски можуть деформуватися. Нагрівати їжу в мікрохвильовці можна лише в тих силіконових мисках, на яких є значок мікрохвильовки, який свідчить про те, що миска витримає високі температури.


Альтернативні види мисок

Тут уже мова піде не стільки про матеріали, як про незвичайні особливості, які пропонують альтернативні миски. Давайте розберемося в функціоналі цих дивовижних предметів, і ви відразу зрозумієте, яка миска може бути вам корисна в годуванні вашого друга.

Останнім часом все більше і частіше говорять про прийом Slow Feeding або повільне годування. Навіть вдома в безпечних умовах більшість собак дуже швидко ковтають їжу, ніби хтось зараз її відбере. Це природний інстинкт, який можна підкоригувати за допомогою миски-лабіринту Fun Feeder. Собаці захоплююче добувати їжу з лабіринту миски, цей процес допомагає уповільнити поїдання їжі. В результаті переварювання буде відбуватися в більш здоровому темпі, і знизиться ймовірність здуття живота, ожиріння, коліків, тяжкості в животі, перенасичення, а також наслідків всіх цих проблем - блювоти і діареї. І як раз для такого харчування створені інтерактивні миски-лабіринти. З цих мисок їжу треба добувати, а собаки по своїй природі добувачі. Звичайно, це умовне добування їжі, скажімо так, в домашніх умовах, але прикольне. Процес добування уповільнює процес поїдання їжі. Поки виловиш щось, попередній шматочок спокійно пройде по стравоходу у напрямку до шлунку. Дуже рекомендуємо ці миски для активних і допитливих вихованців, а також для любителів заковтувати їжу за 2 секунди.

До годівлі Slow Feeding можна також віднести інтерактивні миски. Що це таке? По суті, це миски-іграшки. Всі вони зроблені таким чином, щоб собака потрудилася і включила кмітливість, перш ніж дістати корм. Тваринам потрібно зробити ряд дій, щоб знайти корм в осередках інтерактивної миски, або ж подумати, як зробити так, щоб корм сам випав з миски. Суть інтерактивних мисок в тому, що собака або кіт бачать корм, відчувають його запах, а ось просто взяти і з'їсти не можуть. Таке годування досить захоплюючий процес для тварин. Адже мисливські інстинкти добувача ніхто не відміняв. Тварини сприймають таку розвагу, як справжнє полювання за ласою здобиччю. Ці миски є різних рівнів складності, від дуже легкого до супер складного. Виробляє такі миски Nina Ottosson. З цими мисками годування відбувається за таким же принципом, як і в Fun Feeder. Поки собака додумається, як витягти корм, поки виконує це завдання... Але корм не випадає відразу весь. Собака може добути його порційно. А це значить, що поки вихованець видобуває наступну порцію, попередня спокійно доходить до шлунка і починає перетравлюватися. Це може допомогти уникнути проблем з травленням.

Далі - миски з регульованою висотою і кутом нахилу. Дослідження в сфері ветеринарії довели, що миска з кормом і водою повинна знаходитися на комфортній для тварин висоті. А у випадку з котами повинен бути ще і правильний кут нахилу миски. Мова йде не тільки про комфорт і зручність тварин, скоріше, це питання здоров'я. Якщо тварина невеликого зросту, то без проблем може їсти з миски, яка просто стоїть на підлозі. Наприклад, таксам, коргі і бассетам не потрібно ніяких підставок. А ось якщо у вас дог, веймаранер, вижла і інші високі собаки, краще взяти для них миску на ніжках або на підставці. Занадто великий вигин шиї, викривлений хребет і стравохід в формі знаку питання - ось що відбувається, якщо великі собаки їдять з підлогових мисок. У нашому асортименті досить багато мисок на ніжках і з регульованою висотою.

Ви, напевно, помічали, що собаки їдять як правило стоячи, а коти часто присідають під час їжі. Враховуйте при виборі миски також цю особливість котів. Не потрібно вибирати для котів занадто високу і глибоку миску. Підставка котячої миски повинна бути 7-9 см. Це, на думку експертів, ідеальна висота для котів. Також коту буде дуже зручно, якщо миску нахилити в його сторону. Так, він зможе комфортно поїсти і попити в своїй улюбленій позі. Такі миски виробляє американська компанія PetKit. Вони не найдешевші, але економити на здоров'ї і комфорті своїх улюбленців - не дуже добре.

Про зручність для тварин поговорили, давайте не будемо забувати про господарів. Адже нам також важливі багато деталей в процесі годування вихованців. Наприклад, порядок в домі і чисте місце, де їсть і п'є собака. Абсолютно всім господарям котів і собак знайома ситуація, коли наші маленькі "свинки" не хочуть їсти акуратно в межах своєї миски. Це абсолютно нормальна поведінка тварин - дістати шматок з миски, покласти його на підлогу, обнюхати і лише потім з'їсти. Так роблять всі тварини. А що роблять всі господарі? Звичайно ж, миють підлогу після кожного годування улюбленця. З метою полегшити нам життя італійці придумали миски-капелюхи з широкими гумовими полями. Вони призначені для захисту підлоги від води або їжі. Це найбільш практичне і естетичне рішення в порівнянні з класичними килимками, оскільки миски-капелюхи легко мити і вони дуже стійкі.

І на десерт у нас залишаються Smart миски для котів і собак. І тут хотілося б зупинитися на двох типах мисок, а саме миски з вбудованими вагами для корму і миска "сухі вуса" для води. У чому їх Smart, а по-простому - в чому, власне, їх користь, практичність і неповторний "розум".

Миски з вбудованими цифровими вагами вирішують відразу кілька проблем. Вимірюючи вагу порції до грама, ви завжди будете чітко стежити за вагою вашого улюбленця. Це допоможе вирішити проблему ожиріння, переїдання і недоїдання. На кожній пачці корму зазначена необхідна добова норма згідно вазі і активності вашого вихованця. Наприклад, ви годуєте собаку 2 рази в день і вирахували, що добова норма корму 200 г, значить в кожний прийом їжі насипаєте в миску 100 г, і цифрові ваги з точністю до грама відрегулюють порцію. І вам не потрібні для цього кухонні ваги, які є далеко не у всіх господинь! Таким чином, проблема зайвої ваги і відсутності кухонних вагів вирішена! Дуже зручно і практично!

Миска "сухі вуса" - це взагалі дуже цікава новинка. Придумали її литовці, яким, швидше за все, дуже набридло витирати підлогу від виплеснутої з миски води, а ще вони вирішили проблему мокрих мордочок і вусів. А які ж наслідки води на вусах і бороді тварин?

Отже, в чому суть цієї миски? У самій чаші плаває тарілка. Конструкція проста, як поплавок на риболовлі. Плаваюча тарілка піднімається і опускається при зміні рівня води в чаші. Таким чином, вихованець не намочить шерсть навколо мордочки, так як буде стикатися з водою тільки язиком. Крім того, плаваюча чаша захищає воду від пилу, бруду і вовни. Особливо зручною ця миска буде собакам і котам зі сплюсненими мордочками, так як має вигнуту форму і краще адаптується до будови морди вихованця.

Наостанок хотілося б розповісти вам ще про один неймовірний винахід - фонтанчики для пиття. Його не зовсім можна віднести до мисок, але сьогодні ми говоримо в цілому про предмети, з яких наші вихованці їдять і п'ють. Автоматичний питний фонтанчик для собак і котів з 3-х шаровим фільтром для очищення води. Завдяки цьому конструкція не тільки затримує механічні частинки, але і абсорбує домішки важких металів та інші шкідливі речовини. Крім того, тваринам дуже подобається пити з цього фонтанчика, так як в ньому встановлена ​​звукова система природного джерела. Можна припустити, що коли собака п'є з фонтанчика, представляє себе десь на березі дзюркотливих водоймів з кришталево чистою водою. Ну це все мрії і фантазії, а по факту - чиста питна вода для наших вихованців і ніякої мороки з постійним наповненням миски з водою. Що ще? Два режими роботи: Smart і Normal. При режимі Normal фонтан працює безперервно, при Smart - 3 хвилини працює і три економить нам енергію. Лампочка сигналізує, якщо закінчується вода або потрібно замінити фільтр. До речі, одного фільтра вистачає на 3-6 місяців. А ось чому вихованцям потрібна чиста і свіжа вода читайте в нашій статті про заповіді годування тварин.

Ну що ж, підведемо підсумки. Миски для їжі та води, напевно, одні з найперших предметів, які з'являються в будинку з придбанням вихованця. Як правило, спочатку люди вибирають миски за розміром, далі підключається дизайн, а коли вже вихованець підріс, господар прагне вивчити, що буде краще, зручніше, якісніше і практичніше. Сподіваємося, що наша стаття полегшить вам вибір мисок і допоможе визначити ідеальний варіант. Тваринам має бути зручно, а головне ароматно і смачно, але це вже тема кормів, про які ви можете прочитати тут. А господарям потрібна естетика, практичність і розуміння того, що вони максимально подбали про свого вихованця і вибрали для нього найкраще.