Еволюція сухих кормів: від економ-класу до холістік


Сухий корм для собак повинен служити джерелом найважливіших поживних речовин, вітамінів і мікроелементів для домашніх улюбленців. Рівень корму залежить від якості джерела протеїну. Простими словами, протеїн - це м'ясо. Виробники, які бажають заощадити, використовують в якості м'ясних інгредієнтів дешеві субпродукти. Але це ще півбіди, в самих низькоякісних кормах джерелом білка служать рослинні протеїни, здобуті з кукурудзи, сої, тощо. Корми для собак, які заслуговують на повагу, використовують якісну м'ясну сировину, яка годиться в їжу людині. А замість підсилювачів смаку та консервантів в хороших сухих кормах містяться корисні компоненти, які підтримують роботу внутрішніх органів собаки і позитивно впливають на обмінні процеси.

Серед виробників кормів, ветеринарів і собаківників існує умовний розподіл собачого корму на 4 види:


Економ-клас для тих, хто готовий заощадити на здоров'ї своєї собаки


Корми даного класу вигідно відрізняються за ціною. Ні для кого не секрет, що низька ціна сформована на основі дешевої сировини. Грубо кажучи, це сухі корми для собак з відходів харчової промисловості. Нерідко в таких кормах зовсім немає м'яса. Замість нього використовується кісткове борошно і тваринні жири. Джерелом білка, яким має бути м'ясо, служать злаки. А для апетитності в корми додають ароматизатори, консерванти і різні смакові підсилювачі.

Мінуси: неякісне м'ясо або його відсутність. Замінники м'ясного білка рослинним. Хімія для посилення смаку. Низький рівень поживності.

Плюси: низька ціна. Апетитне поїдання за рахунок підсилювачів смаку.

Корма:


Преміум-клас - проміжна ланка між економ і супер


У кормах преміум присутнє м'ясо. Крім цього, інші інгредієнти мають ветеринарні сертифікати і допускаються для годування тварин. Як стверджують виробники, вітаміни і поживні речовини зберігаються в використовуваних продуктах.

Мінуси: М'ясо та інші інгредієнти не найвищої якості.

Плюси: Наявність м'яса, сертифіковане ветеринарами, низька ціна.

Корма:


Супер преміум для тих, хто розуміє


У цій категорії представлені корми високої якості, що підтверджує їх компонентний склад. В цьому випадку мова йде про високоякісні жири і м'ясні інгредієнти: ягня, курча, індичка та ін. Крім того в ці корми додають один з найдорожчих продуктів - курячі яйця, які служать цінним джерелом білка. У суперах одним з інгредієнтів є рис - живильний і добре засвоєний вид зернових. По суті сухі корми супер премиум містять все, що необхідно собаці для гарного обміну речовин і правильної роботи внутрішніх органів. У цих сухих кормах не використовуються барвники і підсилювачі смаку. А той факт, що вихованці їдять їх з апетитом пояснюється особливим способом обробки інгредієнтів, в результаті якого в найбільш природному вигляді зберігаються білки і жири. Як правило в суперах використовуються інгредієнти, допустимі в їжу людині.

Мінуси: висока ціна, можливі алергічні реакції на деякі компоненти корму.

Плюси: містять все необхідне для збалансованого харчування собаки і для підтримки її здоров'я на належному рівні. Тварини їдять ці корми із задоволенням. Використовуються виключно якісні інгредієнти, сертифіковані як допустимі в їжу людини. Живильні і калорійні, що дозволяє скоротити порцію, але отримати необхідну денну норму корисних речовин.

Корма:


Корми Холістік - краще на ринку


Сухий корм для собак холістік - це новітнє інноваційне досягнення. Елітні корми, які очолюють рейтинг супер-преміум. Слово "холістік" позначає цілу філософію, в якій мовиться про гармонію тіла, духу і навколишнього світу. Саме слово взято з грецького поняття "холосо", що в перекладі означає "здоров'я" і "гармонія". У чому ж його краса? По-перше, це гіпоалергенні корми. По-друге, в їх склад входять унікальні екологічно чисті і органічні компоненти. По-третє, в кормі є все необхідне для здоров'я вашого вихованця. По-четверте, пропорції компонентів дотримані таким чином, що їх взаємодоповнення сприяє максимальному засвоєнню. Харчування холістік кормами подібно природному харчуванню тварини. Кращі натуральні інгредієнти, приготовані за допомогою новітніх технологій - це запорука здоров'я тварини і філософія кормів холістік.

Мінуси: висока ціна

Плюси: гіпоалергенні корми, розроблені для підтримки здоров'я тварин. Натуральні і екологічно чисті інгредієнти, допустимі в їжу людини. Максимальна засвоєння за рахунок ідеального поєднання компонентів.

Корма:


Висновок: Із загальних мінусів видно, що низька ціна часто стає пріоритетним фактором при виборі сухого корму для собак. Однак проста математика говорить нам, що "шкурка вичинки не варта". Тому що дешеві корми є менш поживними, то і кількість денної порції майже в два рази більше, ніж у більш дорогих кормів. Тобто в місяць ви можете один раз купити корм для собак преміум класу або 2-3 пачки економ, що в підсумку приведе вас плюс-мінус до однієї витраченої суми. Хотілося б вірити, що хазяї купують економ корми через незнання, а не усвідомлено економлять на здоров'ї свого вихованця. Якщо ви збираєтеся завести тварину, продумайте заздалегідь свій бюджет, чи готові ви виділяти в середньому 1000 грн на корм для собаки. Якщо у вас таких можливостей немає, не заводьте вихованця. Все одно, якщо ви плануєте годувати його аби чим попало, то будете змушені витратити на ветеринара і на лікування від 5000 грн. Здоров'я тварини - це не те, на чому потрібно економити.