Мода на породи собак


Цікавий факт - існує мода на породи собак. Можливо, слово "мода" в цьому контексті звучить занадто голосно, але мається на увазі якесь колективне бажання людей заводити одну і ту ж породу. Можна сказати, що сьогодні найпопулярніші породи - це Лабрадори і Йорки. А чи можна сформулювати це твердження інакше? Наприклад, Йорки і Лабрадори в тренді останні п'ять років. А ось Німецькі вівчарки, Пудели і Болонки втратили свою популярність, і дані породи на сьогоднішній день - велика рідкість.

Від чого залежить вибір породи? Невже ми вибираємо собі собаку не за зовнішнім виглядом, характером, характеристикам породи, а слідуємо громадським тенденціям? Невже ми схильні до впливу колективної свідомості навіть у виборі собаки? Одна справа, коли ми купуємо ту чи іншу річ, тому що це модно. Цілий сезон вона прослужить нам вірою і правдою, автоматично зараховуючи нас до категорії модників. А в наступному сезоні ми купуємо нову річ, тому що носити минулу колекцію - це моветон.

Звичайно, собаки - це не річ і не модний аксесуар. Однак, мода на породи існує. І це легко довести. Давайте розглянемо чинники, які впливають на вибір породи. Але перш хотілося б розповісти одну історію, яка доводить, що породи собак рано чи пізно виходять з моди.


Історія з життя. Ротвейлери більше не в моді


Нещодавно довелося поспілкуватися з господарем Ротвейлера. У нього воістину прекрасний пес, який відповідає всім стандартам породи. Кілька років господарі дівчаток ротвейлерів боролися за цього пса, ставали в чергу, бронювали нареченого заздалегідь. І раптом в цьому році господар повідомляє, що вирішив каструвати свого пса. Ця новина шокувала! Чому?! Господар пояснив своє рішення тим, що Ротвейлери втратили свою популярність. Останні пару случек заводчики не знали, куди подіти щенят. Їх просто ніхто не бере, навіть за низькою ціною. Змушені були роздавати цуценят безкоштовно. І брали їх тільки в цілях охорони. Негоже, коли щеня з прекрасною родословною проводить своє життя в вольєрі, охороняючи майно. Жоден щеня не брав участь у виставках, собаками не займалися.

"Я більше не хочу використовувати свою собаку з метою розведення породи. Чи не для того ми займалися дресируванням, отримували нагороди, їздили на світові виставки, щоб його діти сиділи в вольєрах і їли кашу" - поскаржився господар Ротвейлера.


У чому причина такого ставлення до ротвейлер? Чому вони втратили свою популярність? Занадто великі? А Лабрадори і Хаскі хіба менше? Агресивні? Так, ходить про ротвейлер така легенда. Але невже бійцівські стаф і Пітбулі набагато добріші. Відповідь напрошується сама по собі - Ротвейлери вже не в моді. Це факт, який доводить, що мода на породи існує як явище.


Хвостаті кінозірки


Отже, що ж впливає на наші переваги при виборі породи? В першу чергу хотілося б відзначити залежність популярності порід від кінофільмів. Давайте згадаємо відомі кінокартини, які закохують глядачів в ту чи іншу породу.

"Лессі" - фільм і серіал, в якому головну роль зіграла собака породи Коллі. Саме після показу цієї картини Коллі стали популярними домашніми улюбленцем.

У 1994 р славу Коллі перейняли Німецькі вівчарки після виходу на екрани серіалу "Рекс". У 1992 р виходить перша частина "Бетховена". Люди з приватними будинками і великими квартирами, звичайно ж, заводять сенбернара.


Хоча багато хто звернув увагу на дивовижного і енергійного друга Бетховена - Джек-рассел тер'єра. Остаточну славу ця порода отримала в 1994 р після виходу фільму "Маска". Божевільний Майло закохав у себе безліч людей, і невгамовні Джекі з'явилися в багатьох сім'ях. Породу Далматин прославили 2 серії фільму "101 Далматинець". Згадайте, скільки Далматинців можна було зустріти на прогулянці після 1996 г. Не варто забувати і про чудову китайську хохлату, улюбленицю Круелли Де Віль. З нею героїня з'являється у другій частині кінокартини "102 Далматинца". Ідеальне рішення для таких амбітних дамочок як Круелла не могло не знайти відгук у серцях любителів дивних порід. Неймовірна історія "Хатіко" звернула увагу на породу Акіта-іну. Пік популярності цієї породи ще не пройшов. Несамовитий "Білий полон" виводить на екрани Хаскі і Маламутов. Блакитноокі північні собаки стають популярними породами в усьому світі. І, звичайно ж, ціла низка фільмів з лабрадора і ретривера в головних ролях зводить цих розумних і неймовірно добрих собак на пік популярності.



Блондинки з міниками в образі


Фільм "Блондинка в законі" робить породу Чихуахуа мега популярною. По-перше, люди розуміють, наскільки це зручна порода. Її можна носити з собою всюди. З нею не потрібно багато гуляти. Вона практична, комфортна, мила іграшкова собачка, яка поміщається в маленькій дамській сумочці. По-друге, ми переходимо від впливу фільмів на створення так званого образу, в якому собака грає не останню роль. Яскрава блондинка в рожевому, схожа на Барбі, обов'язково "йде в комплекті" з маленькою кишеньковою собачкою. Саме такий образ змальований в цьому фільмі. Наступна картина з тими ж інтенціями - це "Блондинка в шоколаді". Періс Хілтон прославила породу Йоркширський тер'єр, як доповнення до образу модною блондинки. Саме після цих двох фільмів міні породи Чихуахуа і Йорки стали невід'ємною частиною образу багатих блондинок. Славу Йоркширських тер'єрів підтримала Брітні Спірс. Ще одна блондинка і ікона стилю, якій наслідують багато дівчат. Отже, модельна зовнішність, рожевий гардероб і біляве волосся в колективній свідомості нероздільні з міні собачками.


І, до речі, про Барбі. Компанія Mattel випустила набори популярної ляльки з тваринами. Не випадково і, напевно, нікого не здивував той факт, що Барбі стала господинею Йоркширського тер'єра і Лабрадору. Але це наслідки моди на породи. І це доводить, що навіть в Америці найпопулярніші породи - це Йорки і Лабрадори.


Наслідувати кумирів у всьому


Законодавці моди, люди, яким наслідує весь світ, лідери думок диктують моду і на собак в тому числі. У багатьох з нас є свої кумири. Зірки, телеведучі, актори, політики, королеви та ін. Ми часто готові наслідувати цим людям і довіряти їх думкам у виборі породи. Як часто можна прочитати сенсаційну новину. Наприклад, у Анджеліни Джолі з'явилася собака! Всі фанати цієї прекрасної жінки кинуться розглядати фото і з'ясовувати, хто ж став цим щасливчиком. Англійський бульдог - не може бути! Починаються гучні обговорення, тому що люди люблять поговорити про те, що їх ніяк не стосується. Але вже дуже скоро більшість приходить до висновку, що Англійський бульдог - це чудова порода, і якась частина людей заводить цих милих собачок. Не важливо, який характер у породи, які у неї особливості та інше. Головне, що така порода у Джолі, цього достатньо.



Ексклюзивні новинки


Наступний факт поширення породи - це новинки. Дійсно! Навіть таке поняття як "порода-новинка" існує в колективній свідомості. Люди так влаштовані, що половина бажає наслідувати, а друга половина женеться за ексклюзивністю. Мова тут піде якраз про цю другу половину любителів цікавинок. Значна частина власників собак привозить вихованців з-за кордону, тому що в нашій країні ще немає розплідників даної рідкісної породи. Не так давно такою екзотичною новинкою стали Коргі. Улюблена порода королеви Великобританії нарешті з'явилася в Україні. Ці чудові собаки з великим тулубом, короткими лапками і милим хвостиком полонили серця багатьох. Порода дуже швидко набрала популярність і з'явилася у багатьох. Її стали знімати в рекламі, Корги стали обличчям деяких популярних брендів і гіпермаркетів.



Породи-гібриди - за ними майбутнє


Виходячи з останнього факту новинок, можна зробити прогноз. Сьогодні заводчики впритул займаються виведенням нових порід шляхом схрещування. Дуже скоро настане пік популярності нової породи Лабрадудль, яка виникла в результаті з'єднання Лабрадору і пуделя. Левхен або Мала левова собака вже з'явилася в Україні. Це неймовірні собаки з пишною левовою гривою і абсолютно голою попкою. Поки що це рідкісна порода, і налічується до сотні цих собак в світі. Але за ними майбутнє! А ви тільки подивіться на породи Чігла (помісь Бігля та Чіхуахуа), Помскі (Помаранча + Хаскі), Пагль (Бігль + Мопс), Толматін (Такса + Далматин). Але ж це просто диво! І, звичайно ж, вже зараз багато хто не заводять собак бо чекають кучерики Кавапу. Cavoodle, так звучить назва цієї породи англійською, потомство Пуделя і Кавалер-кінг-чарльз-спанієля. В Австралії їх вивели в 90-их рр, і там вони дуже популярні. До нас тільки зараз починає доходити їх слава, і потихеньку число фанатів Кавапу зростає. Все частіше Кавапу з'являється на фото в соцмережах, а це теж двигун популярності.



Поглядаючи на сусідів


І останній фактор впливу на вибір породи - це, звичайно ж, наше близьке оточення. Друзі, сусіди, підписки в соцмережах - всі ці люди однозначно, прямо або побічно, формують наші погляди на породи.

Я, Ксенія Вербицька, засновник бренду Montmorency, завзята фанатка собак, все життя мріяла про собаку. Мої уподобання порід змінювалися під впливом багатьох вищеописаних факторів. Я розповім вам свою історію вибору порід, і, можливо, вам також буде цікаво проаналізувати, від чого змінювалися ваші погляди на ту чи іншу породу.

"Мені не дозволяли заводити собаку, але це не заважало мені мріяти, як я вибираю породу, як я з нею гуляю, купаю, годую, граю і ін. З 5-6 років я хотіла Ірландського сетера, тому що в однієї моєї знайомої був величезний чорний Ірландець по кличці Арчибальд. Минуло 25 років, а я все ще мрію завести сетера і назвати його Арчибальд. Дитяча мрія, яка на все життя засіла в моєму серці. Рано чи пізно я її виконаю, бо дитячі мрії повинні виконуватися. Потім після мультфільму "Леді і Бродяга" я зрозуміла, що мені потрібен Кокер-спанієль. Потім я побувала в гостях у татового друга і познайомилася з Ротвейлером Алі. З тих пір у мене в уяві з'явився амбітний і суворий Ротвейлер. На жаль, Алі покусав дитину, і його приспали. Одного разу на вулиці я підібрала цуценя Ризеншнауцера і назвала його Герінг. Неймовірно добрий і грайливий цуценятко. Я знайшла йому господарів і ще довго провідувала його. Тоді я була абсолютно переконана, що коли виросту, заведу Ризеншнауцера. Моя любов до чорно-білого контрасту і перегляд фільму "101 далматинець" не залишили сумнівів - у мене буде Далматин. Потім я хотіла Мопса, Французького бульдога, Таксу, Бордер коллі і, напевно, всіх не пригадаю. А по факту, коли у мене з'явився реальний шанс завести собаку, сталося як завжди. Зайшла до сусідки, на зустріч вибіг щеня Джек-рассел тер'єра з плямистим силіконовим животиком. Через тиждень у мене з'явився Орфей - моя довгоочікувана мрія, моє маленьке невгамовне диво Джек-рассел тер'єр з чорними цятками ".

К. Вербицька