Як вибрати хороший корм для вихованця, розбираючись в складі

Кожен господар намагається вибрати найкращий корм для свого вихованця. Часто ми слідуємо порадам заводчиків або ветеринарів. Іноді гуглимо питання "Чим годувати собаку?" або "Кращий корм для певної породи". З усіх боків нам рекомендують перевернути пачку і прочитати склад - ось і відповідь на ваші запитання. Але толку-то її перевертати і читати склад, якщо половина термінології нам незрозуміла. Так, окей ми вичитали, що немає кукурудзи, злаків, картоплі, м'ясних обрізків і т.д. Значить корм хороший. А що там далі? Сирий білок, жири, сира зола ... Що ?! Як це в кормі для собак сира зола! Це що прям з каміна чи що? Звичайно, більшість господарів розумники і молодці, вони відповідально загуглили, що ж це за компоненти такі і заспокоїлися. Все в порядку, зола з каміна і сира зола в кормі не мають нічого спільного. Ось ми і вирішили написати цю статтю для тих, кому цікаво, що ж за компоненти містяться в кормах для тварин, для чого вони потрібні, і в якій кількості необхідні. Сподіваємося, що ті, хто загуглили своє питання з аналізу компонентів корму і наткнувся на нашу статтю, отримає всі потрібні йому відповіді.


Отже, приступимо.


Сирий білок або протеїн



Один з найбільш важливих нутрієнтів для собак, без нього неможливо прожити. Білок входить до складу шкіри, шерсті, кігтів, зв'язок, сухожиль, суглобів і хрящів. З білка створюються антитіла для захисту організму від зовнішніх загроз, таких як віруси і бактерії. Протеїн впливає на різні системи організму, включаючи деякі типи гормонів. Наприклад, в групу протеінозалежних гормонів входить інсулін, який контролює рівень глюкози в крові. Також білки регулюють роботу м'язів. Транспортна система білка в крові поставляє основні вітаміни і нутрієнти в усі частини тіла [Джерела: Case et al, 2011 року; National Library of Medicine, 2013; PetMD, 2013]. Амінокислоти - це будівельні блоки білка. Організм собаки використовує 22 амінокислоти з різного типу білка. 12 з цих амінокислот є "замінними", і організм може синтезувати їх самостійно. 10 залишившихся амінокислот - "незамінні", тобто організм не може виробити їх сам, і собака повинна отримувати їх з їжею [Джерела: Case et al].


Найдорожчий інгредієнт



Білок є найдорожчим інгредієнтом в будь-якій їжі, будь то для домашніх тварин або людей. Білок - особливо якісний білок з м'язового м'яса - є найбільш дорогою частиною харчування, і тому досвідчені власники домашніх тварин навчилися шукати корм для своїх вихованців з високим вмістом білка, вважаючи, що ці продукти є кращими. Але є величезна різниця в тому, звідки взявся цей білок!

Білок з найбільшою біологічною цінністю може бути отриманий тільки з тваринного білка:

В сучасних кормах кількість протеїну, як правило, від 20% до 40%. Не варто відразу ж хапати корм, якщо кількість білка наближається до 40%, вам потрібно звертати увагу не на кількість, а на якість. Якщо ви прочитали, що в складі корму є описані вище інгредієнти, можете сміливо брати такий корм.


Сирі жири і масла



Жири (або масла, як їх часто називають) виконують кілька важливих функцій в організмі собак. Це основне джерело енергії для собак. Здорова шкіра і шерсть підтримуються за рахунок жиру. Певні жири, звані незамінними жирними кислотами (зазвичай відомі як масла омега-3 і 6), які не виробляються організмом собаки природно і, отже, повинні бути отримані з їжі. Ці ефірні масла грають важливу роль в боротьбі із запаленнями, відповідають за згортання крові і розвиток мозку.

Не всі жири однаково корисні. Крім того, занадто багато жиру може привести до ожиріння і випливають проблем зі здоров'ям. Багато виробників кормів для собак додають велику кількість низькоякісних жирів з високим ступенем переробки, щоб зробити їжу смачнішою. На жаль, ці жири, як правило, містять велику кількість насичених і гідрогенізованих жирів, які можуть підвищувати рівень холестерину в крові і сприяти захворюванню серця.

Більшість сухих кормів для собак містять 9-20% жиру. Якщо ваша собака схильна до надмірної ваги, вам слід шукати продукти з вмістом жиру не більше 15%, а краще близько 10%.


Сира зола - нічого спільного з Попелюшкою


«Зола» є одним з найбільш неправильно витлумачених термінів в кормах для домашніх тварин. Всупереч першої асоціації зі звичайною золою з багаття, ця речовина є мірою мінерального змісту їжі. Як ви розумієте, нічого не пов'язує його з каміном і вогнем. При розрахунку теплотворної здатності їжі вимірюється виділена енергія. Всі вуглеводи, жири і білки згорають, залишаючи тільки мінерали. Ось це і називається "зольність" або "зольний залишок".


Червоне м'ясо - справжній делікатес



Зверніть увагу на корми з червоним м'ясом. У них більш високий рівень золи, тому що вони містять більше кісток, багатих мінералами. До червоного м'яса можна віднести яловичину, баранину, свинину і телятину. Не дивлячись на те, що страус - це птах, його м'ясо також відносять до червоного.

Давайте порівняємо: в кормі для собак з м'ясом страуса Carnilove Ostrich & Lamb 8.2% золи. При цьому, м'ясо страуса вважається більш дієтичним. А в самому яскравому прикладі корми з червоним м'ясом яловичини-ангус, баранини і свинини ACANA Ranchlands вміст сирої золи 8.5%. Не варто забувати і про оленину, адже це одне з найсмачніших видів червоного м'яса. Оленіна містить менше калорій і жирів, а ось мінералів предостатньо. Наприклад, корм для собак з олениною Carnilove - Reindeer містить 8.2% сирої золи.


Мінерали. Згадуємо таблицю Менделєєва



Собаки потребують великої кількості мінералів, щоб залишатися у формі і бути здоровими. Більшість власників собак не надають особливого значення вмісту мінеральних речовин, тому що в будь-якій повноцінній їжі мінерали містяться в достатній кількості. В принципі, все вірно, але є два винятки, тобто два типи власників, яким слід звертати увагу на кількість мінералів в складі корму. По-перше, це господарі собак із захворюваннями нирок або проблемним сечовипусканням. Таким собакам варто підбирати дієту з низьким вмістом золи. По-друге, власники цуценят. Тут навпаки, растущим організмам, необхідна достатня кількість мінералів для здорового розвитку кісток. І таким господарям якраз підійдуть корми з високим вмістом сирої золи. Порадимо вам корм для цуценят з відсотковим вмістом золи 8.5% - Brit Care Mini Grain Free Puppy Lamb.


Функції мінералів в організмі тварин


І тепер про головне, скажімо так, вникнемо в суть. Навіщо собакам мінерали, які вони бувають і яку роль в організмі наших вихованців грає кожен з них. Мінерали беруть участь в кожному процесі в організмі собаки. Ось список деяких з найбільш важливих мінералів і ролі, які вони виконують:


Недостача - погано, надлишок - теж. Шукаємо золоту середину


Трохи важкувато для розуміння читачів без ветеринарного освіти. Давайте підемо від зворотного і просто розглянемо, що трапиться з організмом при нестачі або надлишку цих речовин.

Кальцій у відповіді за зуби і кістки, тому при порушеннях балансу кальцію в організмі в першу чергу відбудеться порушення формування кісткової тканини. Звідси ламкість кісток і зубів. Кальцій дуже необхідний при зростанні і розвитку організму.

При нестачі калію страждає весь організм в цілому, так як це загрожує порушенням серцевого ритму і апетиту, підвищеною нервовою збудливістю, уповільненням зростання.

Фосфор у відповіді за м'язові скорочення, він же допомагає передавати нервові імпульси. Без фосфору порушується кислотно-лужний баланс організму і pH крові. При нестачі цієї речовини можуть розвиватися такі захворювання як рахіт і остеопороз. У групі особливої ​​необхідності фосфору знаходяться вагітні та собаки і кішки, а малюкам і зовсім потрібно в 2 рази більше фосфору, ніж дорослим тваринам.

Недолік магнію тягне за собою багато проблем: спазм м'язів і параліч, неврологічні порушення, підвищення тиску і втрату апетиту. Не менше проблем викликає і надлишок магнію. У собак це загрожує проносами і не засвоєнням кальцію і фосфору. У кішок при надлишку магнію в сечовому міхурі можуть формуватися камені струвитного типу. Висновок один - магнію повинна бути золота середина, як у котів так і у собак.

За залозу така ж ситуація. Проблеми виникають як при недостачі, так і при надлишку. У першому випадку тварини страждають на анемію, спостерігаються розлади травлення, а малюки і зовсім погано ростуть і розвиваються. У другому випадку, залізо витісняє магній, мідь і цинк, і тоді у вихованців може бути блювота і діарея.

Брак цинку у собак проявляється більше, ніж у кішок. Як то кажуть, проблеми на обличчя: уповільнення зростання, погіршення шкіри і шерсті, запалення шкірних покривів на ліктях і подушечках лап. А ось кішки більше страждають при надлишку цинку, так як це призводить до судом.

Не будемо вас більше лякати різними проблемами. Все в наших руках, і від вибору корму і правильного харчування залежить здоров'я і самопочуття наших вихованців. А якщо ви ще не втомилися і готові далі рухатися за складом кормів, давайте поговоримо про вітаміни.


Вітаміни - побіжно і про головне



Вітаміни - це група сполук, які необхідні для підтримки здоров'я і гарного самопочуття всіх живих організмів. Вони не можуть самостійно вироблятися в достатній кількості, тому ми поповнюємо запаси вітамінів за допомогою їжі. А так як вітаміни не зберігаються в організмі тривалий час, дуже важливо споживати їх щодня. В даний час існує 13 відомих вітамінів, кожен з яких відіграє значну роль у здоров'ї вихованців:


Цей огляд дуже короткий, щоб не перевантажувати вас ветеринарної термінологією. В контексті вітамінів є ще одна тема, про яку варто згадати. Йдеться про приготування кормів. Наприклад, вітамін С руйнується в процесі кипіння і практично зникає після сушки. Такий "примхливий" не тільки цей вітамін. Багато його колег також не люблять прямі сонячні промені, термообробку, високі температури та інше. Саме тому вітаміни стають все більш актуальною темою для дієтологів, оскільки багато методів виробництва кормів для собак включають обробку при високих температурах.

З цієї причини переважна більшість виробників тепер додають в свої продукти синтетичні вітаміни. Ці добавки набагато краще виживають в процесі приготування їжі, але зазнають критики з боку захисників природного харчування. Вони стверджують, що синтетичні вітаміни поступаються їх природним аналогам. З цієї причини деякі виробники кормів для собак почали експериментувати з випіканням при більш низькій температурі і з технологією холодного пресування.


Хондроїтин - міцний фундамент



Є ще в складах багатьох кормів такі складні речовини, як хондроїтин і глюкозамін. Слова складні, а речовини необхідні. Хондроітин - це якийсь фундамент хрящової тканини, він відповідає за здоров'я суглобів. Хондроітин покликаний продовжити роботу хрящів, утримуючи в них вологу, посилюючи амортизацію і відновлюючи поверхні і вистилання суглобової сумки. При здоровому стані організму, хондроїтин здатний синтезуватися самостійно, але при певних обставинах його потрібно додавати з їжею через бракування цієї речовини в організмі. Якщо ви не знайшли в складі вашого корму хондроїтин, не лякайтеся. Якщо це якісний корм з високим вмістом свіжого м'яса, хондроїтин міститься в ньому за умовчанням, і виробники не завжди додають його як окремий інгредієнт. Якщо ми говоримо про підтримку опорно-рухового апарату тварин в контексті хондроїтину, то найбільше в цій речовині потребують швидко зростаючі цуценята і вікові собаки. Крім того, є ряд порід, у яких суглоби слабке місце, наприклад, лабрадори, бассет хаунд, такси та коргі. Ці породи постійно потребують хондроїтин.


Глюкозамін - найміцніший цемент


"Партнер" хондроїтину, з яким вони працюють в парі - це глюкозамін. Якщо хондроїтин - це фундамент хрящів, то глюкозамін можна назвати цементом хрящової тканини. Він знімає запальні процеси в суглобах і зменшує болючість при рухах за рахунок обволакивания суглобів спеціальним мастилом. Організм може і повинен синтезувати глюкозамін самостійно, але іноді з цим не справляється, і тоді заповнення відбувається з їжею. Особливі випадки, коли організм потребує додаткового Глюкозаміну ззовні - це великі породи з великим фізичним навантаженням, вікові собаки, а також тварини схильні до захворювань суглобів.


Таурин в організмі котів і собак



І вишенькою на нашому багатошаровому торті корисних складових корму буде таурин. Про цю амінокислоту ми часто чуємо, коли говоримо про котів. Чому? Вся справа в тому, що в організмі собак таурин виробляється самостійно, а ось котячий організм в цьому питанні страйкує і не синтезує таурин. Коти їдять мишей саме тому, що миші - це один з кращих доступних джерел таурину для котів. А ось в корми для собак таурин практично ніколи не додають. У природі він міститься виключно в продуктах тваринного походження.

Яка роль таурину в організмі? В першу чергу, це підтримка серцевого м'яза, здоров'я очей і збереження гостроти зору. Слух і репродуктивна система також багато в чому залежать від таурину.

Собакам таурин не так необхідний як кішкам. При нестачі таурину у кішок розвиваються серйозні захворювання: важка патологія серця, відшарування сітківки і сліпота, порушення в імунній системі, репродуктивної функції, а також серйозні патології у кошенят.

Існує якась дилема щодо добавки таурину в котячі корми. Деякі виробники просять власників давати таурин окремо, незважаючи на те, що в складі корму вказано цей елемент. Він там дійсно є, але в процесі виробництва корму ця амінокислота може частково руйнуватися. Особливо це стосується консервованих кормів, тому в такі корми, як правило, додають в 2 рази більше таурину. У сухих кормах такої проблеми зазвичай не виникає, у них зовсім інший процес виробництва, який дозволяє зберегти таурин в необхідній кількості.

Якщо ви хочете доповнити раціон вашої кішки таурином, ми порадимо вам ласощі GimCat SuperFood з яловичиною і яблуками, м'ясні палички GimCat з куркою, з лососем або з індичкою і кроликом. А для котяток пропонуємо вам сухе молоко з таурином і смачні таурінові вітамінки.


Підведемо підсумки



Мабуть, ми пробіглися по найпоширенішим складовим кормів для собак і котів. Висновки можна зробити такі: природа завжди знає, що потрібно живим організмам. І, швидше за все, в дикій природі тварини не відчувають нестачі або надлишку того чи іншого вітаміну і мікроелементу. Вони їдять м'ясо, в якому міститься максимум корисних речовин. І добирають вітаміни з трав, ягід та інших джерел, які їм доступні. Але наші домашні тварини обмежені в "вільному" вигулі. Якщо навіть природний дзвіночок сигналізує їм про брак якоїсь речовини, вони все одно не можуть нам цього сказати. І, на жаль, ми розуміємо це, коли тварина починає погано себе почувати, втрачає апетит, стає млявим, кульгає і ін. Щоб уникнути проблем зі здоров'ям нам потрібно підібрати для своїх улюбленців гарне харчування. Золота середина - це закон природи, тому не потрібно перестаратися. Перш за все потрібно бути відповідальним і грамотним господарем. Якщо ви щось не зовсім розуміли в складі, загуглите, запитайте у ветеринара, але обов'язково знайдіть відповідь на своє питання. Адже від ваших знань залежить найцінніше - здоров'я та життя тварин.